Kibernetski napad na MZZ, tarče več evropskih držav

Kot smo uspeli izvedeti, se je zgodil hud kibernetski napad na ministrstvo za zunanje zadeve. Informacijo o napadu so nam na ministrstvu tudi potrdili, škodo pa še ocenjujejo. Tarča so bila zunanja ministrstva in diplomatske mreže večine članic EU. Zunanja ministrica Tanja Fajon je povedala, da gre za napad, ki traja že dlje časa. Trenutno si na MZZ prizadevajo zaščititi sistem, obvestili pa so vse pristojne službe.

 

Po ugotovitvah, ki so na voljo, so bila napadena zunanja ministrstva in diplomatske mreže večine članic EU, Slovenija pa se nahaja na koncu te vrste, pojasnjuje ministrica. “Vesela sem, da so službe to pravočasno oz. dovolj hitro ugotovile in nas obvestile. V stiku smo s strokovnimi organi in pristojnimi službami in bomo ukrepali najhitreje možno, da zaščitimo sistem. Najprej moramo zaščiti sistem, da se zavarujemo in ocenimo škodo, ki je zagotovo nastala.”  Fajonova je še povedala, da napad ni povezan s kandidaturo članstva Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Za pojasnila o napadu in njegovih posledicah smo se poleg MZZ obrnili tudi na Urad vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost. Odgovore še čakamo. 

TOC3